Terapi-former / Blødvævsmobilisering

Blødvævsmobilisering

Blødvæv er alle de "bløde" strukturer i kroppen, hvilket vil sige alt andet end knogler.
 
Teknikkerne til denne form for mobilisering, til at skabe bevægelse i blødvævet, tager som udgangspunkt afsæt fra den dybe fascia.
 
Man har en overfladisk og en dyb fascia, fascia kaldes også for bindevæv.
 
Den dybe fascia, omkranser og sammenbinder alle delene i kroppen, det være sig nerver, blodkar,muskelfibre til sener,muskler, knogler, altså alle delelementerne i kroppen.
 
Den overfladiske fascia ligger i fedtlaget lige under huden og via forbindelse til den dybe fascia binder den kroppen sammen til et hele.
 
Når man snakker om "bindevævsmassage" har man fat i den overfladiske fascia og selvfølgelig vil man derigennem påvirke den dybe fascia, da de er forbundet, men når man taler om mobilisering af den dybe fascia er det et helt omfattende evidensbaseret system, som ligger til grund for mobiliseringen.
 
Systemet blev udviklet til mennesker af Luigi Stecco, og hans datter Carla Stecco har fortsat hans arbejde. Begge har skrevet mange bøger om emnet.
Systemet blev af Tuulia Luomala og Mika Pihlman overført til heste.
Systemet består af forskellige fascielle sammenhænge som kan relateres til enten en bevægelsesretning eller en bestemt del af kroppen.
inden for hver del er der nogle forudbestemte punkter, hvor man kan gå ind og mobilisere fascianen for at skabe bevægelse i området.
 
Den dybe fascia består af collagenfibre i mange forskellige lag, som i større eller mindre grad, skal kunne glide henover hinanden, for at en bevægelse kan udføres.
 
Hvis disse lag "gror" sammen f.eks. efter en skade, vil bevægeligheden blive nedsat.
 
Det er muligt, hvis "sammengroningen" ikke er for fremskreden at manuelt rykke lagene fra hinanden igen og det kaldes en dyb fascia mobilisering.
 
Selve mobiliseringen medfører en del smerte, ved at få det gjort, men også i dagene efter, da man jo "river" lagene fra hinanden og derved fremkalder en lokal infamation.
 
Der kan opstå kraftige reaktioner som følge af mobiliseringen, da mange affaldsstoffer kan blive frigivet, men også p.g.a. ændring af fasciaen, som kroppen lige skal vænne sig til, det er ikke ualmindeligt at smerter kortvarigt kan opstå andre steder i kroppen.
 
2-3 dages fri efter mobiliseringen vil være tilrådeligt.
 

 

Hvilke problemstillinger kan tyde på at dyb fascia mobilisering kan hjælpe?
  • Heste som er meget "stramme" i nogle eller flere områder
  • Heste som har haft en langvarig skade
  • Heste hvor uanset hvor mange gange den har kiro, fys, massør mm, falder den tilbage igen.
 
Li-loni Terapi v/Lotte Nilausen | Bøttemosevej 9, 4690 Haslev - Danmark | Tlf.: 24967507 | li-loni@hotmail.com